AP basketbal Top 25: Houston maakt een back-up na het uitschakelen van Virginia, terwijl Arizona opnieuw een grote overwinning behaalt

20 Dec 2022

Purdue's heerschappij aan de top van de universiteitsbasketbalwereld gaat door, maar er was de afgelopen week genoeg beweging net onder de Boilermakers.

Hier is alles wat je hebt gemist in week 6 van het seizoen, en de laatste Associated Press-basketbalpeiling voor mannen.

Houston herstelt zich van verlies in Alabama en klopt Virginia af

Houston is weer op het goede spoor.

Slechts een week nadat de Cougars een voorsprong van 15 punten verspeelden en hun eerste wedstrijd van het seizoen lieten vallen in Alabama, herstelde Houston zich en pakte zaterdag opnieuw een top-vijf-overwinning. De Cougars wisten zaterdag in Charlottesville nr. 2 Virginia met 69-61 te verslaan, waardoor ze dit seizoen op 11-1 kwamen en de Cavaliers officieel hun eerste nederlaag van het jaar bezorgden.

De veteranengroep van Kelvin Sampson zag er ook tijdens de matchup erg solide uit. Na een krappe eerste helft waarin ze tijdens de rust nek aan nek stonden, braken de Cougars vrijwel onmiddellijk uit de pauze een voorsprong van dubbele cijfers open. Ze schoten 50% van het veld in de laatste 20 minuten en sloten Virginia volledig af - iets waar alle anderen tot nu toe niet in zijn geslaagd. Virginia kon in de tweede helft niet meer dan vier punten op rij scoren.

"Ik weet niet zeker of we dat kunnen doen zonder de Alabama-ervaring," zei Sampson. "Weet je, jongens, ze denken allemaal dat ze Superman zijn. Het gaat er niet om een ​​Superman te zijn, het gaat erom dat je in een superteam speelt."

De Cougars, die na hun verlies tegen Alabama terugvielen naar de 5e plaats in het land, stegen naar de 3e plaats in de peiling van deze week. Alleen Purdue, dat vorige week voor het eerst dit seizoen de eerste plaats veroverde, en UConn liggen voor hen. Virginia zakte vier plaatsen door het verlies naar nummer 6.

Hoewel hun verlies tegen Alabama een grote blunder was, hebben de Cougars dit seizoen opnieuw bewezen een legitieme nationale titelkandidaat te zijn.

Arizona boekt opnieuw een grote overwinning voordat Pac-12 begint

De Pac-12 moet misschien toch door Tucson rijden.

Na hun titel in Hawaï en opnieuw een grote overwinning op Indiana eerder deze maand, hebben de Wildcats zaterdagavond opnieuw een enorme cv-bouwer veiliggesteld. Arizona weerde een sterk Tennessee-team af in het McKale Center om een ​​75-70 overwinning te behalen en te verbeteren naar 10-1 in het seizoen.

Verhaal gaat verder

Azuolas Tubelis liet 19 punten liggen en had negen rebounds in de winst, en de 2 meter hoge centrale Oumar Ballo was een force inside met 18 punten en zelf acht rebounds. De Wildcats, nadat ze gelijk aan de pauze waren begonnen, gebruikten een paar grote verdedigende tribunes in de tweede helft - inclusief een periode van bijna vijf minuten waarin ze Tennessee op slechts één velddoelpunt hielden - om de overwinning van vijf punten te pakken te krijgen.

>

"In de tweede helft vond ik dat we wat methodischer waren en niet zo paniekerig", zei Arizona-coach Tommy Lloyd. “En luister, we moeten beter worden. We moeten aanvallend beter worden. Ik denk dat dit een geweldig leermiddel voor ons zal zijn, maar om les te geven na een overwinning tegen Tennessee is een behoorlijk probleem."

Arizona is in de peiling van deze week naar nummer 5 gesprongen, een stijging van vier plekken. Tennessee zakte twee plaatsen naar nummer 8.

Oumar Ballo en Arizona versloegen zaterdag Tennessee om opnieuw een enorme overwinning te behalen voorafgaand aan het conferentiespel. De Wildcats staan ​​nu 10-1. (Christopher Hook/Icon Sportswire/Getty Images)