Wat kunnen ouders doen aan RSV-, hand-, mond- en klauwzeer- en andere uitbraken op het kinderdagverblijf? Dit is wat experts zeggen
20 Dec 2022
Ouders vertellen hoe ze omgaan met 'kinderdagverblijf-itis'. (Foto: Getty)
Veel scholen en kinderdagverblijven in het hele land beleven hun eerste winter zonder COVID-19-beperkingen sinds het begin van de pandemie. Helaas viel dat samen met een enorme golf van ziektes, waaronder RSV en griep. Tel daar de gebruikelijke kinderziektes bij op, zoals hand-, mond- en klauwzeer en verkoudheid, en ouders krijgen op dit moment veel berichten thuis over ziektes op school.
Een daarvan is de moeder Sarah uit Delaware, die Yahoo Life vertelt dat "het voelt alsof ik elke week een nieuwe e-mail krijg over een uitbraak in de kinderopvang." Sarah zegt dat het kinderdagverblijf van haar zoon een paar dagen gesloten was vanwege een hand-, mond- en klauwzeeruitbraak in november die kinderen en personeel trof, waardoor zij en haar partner moesten haasten om noodopvang te vinden zodat ze konden blijven werken. Ze zegt dat de school herhaaldelijk berichten naar huis heeft gestuurd over een toename van het aantal ziektes, voordat ze de ouders er zachtjes aan herinnert om hun kinderen thuis te houden als ze ziek zijn. "Ik krijg constant deze berichten", zegt ze. Twee weken geleden kreeg Sarah's zoon griep, waarvan ze denkt dat hij die op de crèche had opgepikt, en het hele gezin - inclusief grootouders - werd uiteindelijk ziek.
Sarah zegt dat het haar ook is opgevallen dat veel kinderen in de klas van haar zoon regelmatig afwezig zijn, schijnbaar wegens ziekte. "Ik kan niet eens vrij nemen van mijn werk als ik ziek word - ik moet die dagen bewaren voor als mijn zoon ziek wordt of als de kinderopvang onvermijdelijk sluit vanwege een nieuwe uitbraak", zegt ze.
"Er is nog veel meer winter te gaan", voegt ze eraan toe. "Ik ben zenuwachtig voor wat komen gaat."
Doktoren zeggen dat het normaal is dat kinderen ziek worden op de crèche, maar dit jaar is het bijzonder slecht. "Dagopvang is een geweldige broedplaats voor virussen en er gaan momenteel veel virussen rond", vertelt Dr. Thomas Russo, een professor en hoofd infectieziekten aan de Universiteit van Buffalo in New York, aan Yahoo Life. Kinderdagverblijven hebben de neiging om veel ziektes te verspreiden omdat "kinderen alles en elkaar aanraken, waardoor ziektekiemen worden verspreid", legt dr. Daniel Ganjian, een kinderarts in het Providence Saint John's Health Center in Santa Monica, Californië, uit.
Verhaal gaat verder
Jonge kinderen zijn ook niet zo goed in het snuiten van hun neus - ze kiezen er vaak voor om hun handen of kleding te gebruiken om hun neus af te vegen - en handhygiëne bij het jongere publiek is niet de beste, zegt Ganjian. "Ze zullen hun neus met hun vingers aanraken en dan speelgoed en andere dingen in de crèche aanraken, vlak voordat andere kinderen hetzelfde doen", zegt hij. "Ze niezen en hoesten ook rechtstreeks op voorwerpen die andere mensen aanraken."
Artsen raden ouders aan hun best te doen om te proberen het van de positieve kant te bekijken - "het is waar kinderen hun immuunsysteem en antilichaamprofiel opbouwen", zegt Ganjian - maar het is begrijpelijkerwijs frustrerend om met constante ziekte en sluitingen om te gaan, vooral als u een werkende ouder bent.
Helaas, zegt Russo, "je kunt maar zoveel doen" om je kind en de rest van het gezin te beschermen tegen ziektes die ze op school kunnen oplopen. "De kinderopvang is zwaar", geeft hij toe.
Experts vertellen hoe u ziektekiemen kunt voorkomen, zelfs als uw kind naar de kinderopvang gaat. (Foto: Getty)
Deskundigen zeggen echter dat u het volgende kunt proberen om het risico dat uw kind - en de rest van uw gezin - ziek te worden, te verkleinen.
Bad ze als ze thuiskomen. "Laat ze een douche of bad nemen om alle ziektekiemen eraf te krijgen", adviseert Ganjian.
Kleed ze om. Als een bad of douche geen optie is, stelt Ganjian voor om in ieder geval de kleding van je kind te veranderen. "Op die manier wordt de rest van je gezin niet blootgesteld aan virussen op hun kleding", zegt hij.
Was hun handen. Als uw kind direct naar de douche of het bad gaat, kunt u deze stap overslaan. Maar als het niet haalbaar is in de naschoolse drukte, stelt Russo voor om ze hun handen te laten wassen nadat ze door de deur zijn gelopen. "Het is altijd goed om handhygiëne toe te passen", zegt hij.
Vaccineer uw kind. Er zijn geen vaccins om te beschermen tegen verkoudheid, maar er zijn injecties die kunnen helpen de impact van griep en COVID-19 te minimaliseren, benadrukt Russo. "Zorg ervoor dat de kinderen en familieleden hun vaccins krijgen", zegt hij. "Onze vaccins zijn onvolmaakt, maar ze minimaliseren de symptomen."
Overweeg om oudere kinderen een masker te laten dragen. Ganjian erkent dat veel jongere kinderen niet zo goed zijn in het dragen van maskers. Maar als uw kind het goed doet met maskers en er een toename is in luchtwegvirussen op uw kinderdagverblijf, zegt hij dat u kunt proberen om ze op school een masker te laten dragen.
Wat betreft die constante waarschuwingen over ziektes op het kinderdagverblijf, zegt Ganjian dat ze "niet bedoeld zijn om je bang te maken". In plaats daarvan, zegt hij, zijn ze een goede waarschuwing om op bepaalde symptomen te letten, zodat je snel kunt handelen als je kind de neiging heeft ziek te worden. Als er een bijzonder ernstige uitbraak is en u bent in staat, stelt hij voor om uw kind een dag of twee thuis te houden totdat de zaken overwaaien. (Hij geeft echter toe dat dit voor de meeste werkende gezinnen moeilijk is om voor elkaar te krijgen.)
Als je kind toch ziek wordt, raadt Russo je aan je best te doen om het te isoleren van de rest van het gezin om te proberen het risico te verkleinen dat iedereen besmet raakt. "Helaas zullen mama en papa waarschijnlijk een klap krijgen", zegt hij. "Iemand moet voor het zieke kind zorgen en zij zullen waarschijnlijk ook besmet raken."
Uiteindelijk raadt Ganjian aan om je best te doen om de verwachtingen rond kinderopvang en ziekte te managen. "Kinderen krijgen veel ziektes op het kinderdagverblijf", zegt hij. "Doe gewoon je best."
Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.